Wormen, de ploeg van de toekomst

Vorig artikel
Volgend artikel

Iedereen houdt van wormen! Of toch in ieder geval van de vele functies die ze vervullen:

  • ze maken gangen waar de wortels van planten graag doorheen groeien;
  • ze maken voedingsstoffen vrij, zodat ze makkelijker opneembaar worden voor planten;
  • ze produceren het enzym chitinase, waarmee planten zich kunnen verweren tegen insecten;
  • ze laten overal kolonies bacteri├źn achter;
  • ze zijn voedsel voor vogels, mollen en vele andere dieren;
  • ze zorgen ervoor dat water en lucht de bodem kunnen binnendringen;
  • enzovoort!
De gewone regenworm kan wel 30 cm lang worden en zeker zeven jaar oud. Je herkent ze aan hun platte achterkant. Bron: onbekend

Je kunt drie functiegroepen onderscheiden.

  • De strooisellaagbewoners wonen, jawel, in de strooisellaag. Deze groep helpt dus enorm bij het afbreken van het organisch materiaal dat op de bodem ligt. De compostworm (Eisenia fetida) en de rode regenworm (Lumbicus rubellus) zijn de bekendste vertegenwoordigers van deze groep.
  • De bodembewoners leven ondergronds maar gaan niet dieper dan 40 cm. Ze maken horizontale gangen en laten de uitwerpselen in de gemaakte gangen achter. Ze gebruiken die maar een keer. De grauwe worm (Aporrectodea caliginosa) is een, jawel, grauwe worm die heel suf is als hij op je hand ligt.
  • De pendelaars zoals de gewone regenworm (Lumbricus terrestris) maken verticale gangen die ze jarenlang gebruiken en wel 3 meter diep kunnen zijn. En inderdaad: ze pendelen op en neer. Als het donker is of regent komen ze naar boven en gaan op zoek naar eten of een partner. Als ze eten zoeken, blijven ze bij voorkeur met hun achterlijf in hun gang. Met hun platte achterkant klemmen ze zich vast om te voorkomen dat een vogel ze eruit pikt. Ze rollen bijvoorbeeld een boomblaadje op en trekken die hun gang in. In de herfst zie je wel eens blaadjes rechtop in de grond staan; dan is het dus mislukt. Ze trekken grote hoeveelheden organisch materiaal de bodem in en slaan dat op in holletjes waar ze eitjes leggen. Omdat ze bovengronds hun uitwerpselen achterlaten, dragen ze enorm bij aan de bodemvruchtbaarheid. Ook zijn de uitwerpselen vijf maal erosiebestendiger dan grond die niet door een worm is gegaan.

Wormen hebben vocht en voedsel nodig. Twee van de drie zijn direct afhankelijk van de strooisellaag, dus het is wel belangrijk die te hebben. In een hectare zouden er 1 tot 2 ton moeten zitten, maar vaak zit er niet meer dan 100 kilo. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de plant; bodems waar veel wormen in zitten hebben wel 40% minder last van slakkenvraat.

Vorig artikel
Volgend artikel