31. De oprukkende woestijn

30. Stikstof, een lastpak

Toen we begonnen met landbouw, zo rond de tienduizend jaar geleden, bestond circa 11% van het landoppervlak uit woestijn. Dat is een natuurlijk bioom, waar zeer gespecialiseerde dieren wonen. Nu bestaat 32% van het landoppervlak uit woestijn. Dat is op zichzelf al schrikbarend, maar de helft van de woestijn die erbij gekomen is, is in de laatste honderd jaar ontstaan.

https://www.youtube.com/watch?v=YBLZmwlPa8A

En nog steeds ontstaat er elke minuut 23 hectare woestijn. Dat is een landoppervlak ter grootte van Italiƫ per jaar.

In de Sahara en de Sahel wordt gewerkt aan The Great Green Wall. Zoekmachine Ecosia zegt daar al 3 miljoen bomen aan bijgedragen te hebben, hoewel zijzelf de enige bron van die informatie zijn.

De minerale deeltjes van een bodem (zand, silt en klei) zijn moeilijk te vervangen, maar omdat deze (nog) aanwezig zijn is het vergroenen van woestijnen zeker niet onmogelijk. Sterker nog, als we het aan de natuur overlaten gebeurt het misschien wel nooit. Vanuit klimaatoogpunt is het misschien wel het belangrijkste wat we kunnen doen.

Ecoloog John D. Liu is momenteel Ecological Restoration Camps aan het organiseren, met als doel dit in de praktijk te brengen. Voor degenen die hem nog niet gezien hebben of hem gewoon nog eens willen kijken, zijn documentaire Groen Goud.

Zie ook www.ecosystemrestorationcamps.org

32. Landbouwgif, een groeiend gevaar