Wat is groen en wat is bruin?

Vorig artikel
Volgend artikel

De termen ‘groen’ en ‘bruin’ zijn een beetje ongelukkig gekozen, maar ik gebruik ze toch maar. ‘Stikstofrijk’ en ‘koolstofrijk’ zouden betere termen zijn, want daar gaat het uiteindelijk om.

In de meeste boekjes staat het verkeerd, dus ik heb een makkelijke definitie:

  • alles wat je in de lente en zomer oogst is groen
  • alles wat je in de herfst en winter verzamelt is bruin

In de boekjes staat meestal dat houtige materialen bruin zijn en niet-houtige groen. Dat dit niet altijd klopt heb zelf vast wel een gezien: een hoop houtsnippers kan gaan broeien, wat wil zeggen dat er nog vrij veel stikstof in zit. Als je houtsnippers zou maken van een dode boom dan klopt het wel, maar meestal worden ze gemaakt van levende bomen die gesnoeid zijn.

De kleur zegt niets over het stikstof- of koolstofgehalte. Als je in het voorjaar of zomer gras maait, is het stikstofrijk (groen) en is de kleur ook groen. Als je er echter hooi van maakt, verandert de kleur in bruin maar blijft het materiaal groen voor de composthoop: als je het nat maakt gaat het gewoon broeien. Dus eigenlijk moet je weten wanneer het geoogst is. Je zou het kunnen zien als er zaden in zitten: dan zit alle stikstof in de zaden en is het materiaal dus bruin.

Als je gras in het najaar maait, zit de stikstof dus al in de zaden en is het bruin ook al is de kleur nog groen. Als je er hooi van maakt, blijft het bruin.

Vorig artikel
Volgend artikel
Online cursus humisme